Πολιτική πρόνοιας των απολυμένων του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας στην Θεσσαλονίκη

Πολιτική πρόνοιας των απολυμένων του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3528/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση, καθώς πολλές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες κλείνουν ή μεταφέρουν τις μονάδες τους σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών είναι οι εργαζόμενοι των εργοστασίων να μένουν χωρίς εργασία, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ηλικιακά μεγαλύτερους απολυμένους, οι οποίοι λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους δεν μπορούν ούτε να βρουν νέα εργασία, αλλά ούτε και να συνταξιοδοτηθούν, καθώς χρειάζονται κάποια ένσημα ακόμα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απολυμένοι του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας  πρώην Κ. Δούδος του Ομίλου της ΕΝ. ΚΛΩ Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη.

Το αρμόδιο Υπουργείο λόγω της ευρύτερης κρίσης που πλήττει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στη Βόρεια Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά ειδικών διατάξεων για την πρόνοια και το μέλλον των απολυμένων από τα εργοστάσια που σταματούν την λειτουργία τους. Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 13 του Ν. 3460/30.5.2006, προβλέπεται η χορήγηση ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης ανεργίας στους εργαζομένους των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας. Καθώς η κρίση διευρυνόταν και σε  άλλες περιοχές της χώρας στη συνέχεια η σχετική ρύθμιση  με το άρθρο 11 του Ν. 3660/7-5-08 και με την ΚΥΑ των Υπουργείων Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεκτάθηκε και στους εργαζομένους στο υποκατάστημα ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ και στο εργοστάσιο της ΕΝ. ΚΛΩ ΑΕ στην Πέλλα σύμφωνα με τον Ν. 3460/30.5.2006.

Επίσης με τη νέα ειδική ρύθμιση του Ν. 3746/16.02.2009, άρθρο 75, εντάχθηκαν οι 62 εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Πρεβέζης στο εν λόγω πρόγραμμα, εξαιρώντας ωστόσο για μια ακόμα φορά τους 25 εργαζομένους του εργοστασίου πρώην Δούδος του Ομίλου ΕΝ ΚΛΩ ΑΕ που έδρευε στη Θεσσαλονίκη.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Για ποιους λόγους ενώ το αρμόδιο Υπουργείο λαμβάνει μία σειρά από κατάλληλα μέτρα για την πρόνοια των απολυμένων από εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας σε όλη την χώρα, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας που έδρευε στη Θεσσαλονίκη από τις σχετικές ρυθμίσεις;

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την πρόνοια των απολυμένων του εργοστασίου του Ομίλου ΕΝ ΚΛΩ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη;